Moresnet

Van 1816 tot 1920 lag aan de Nederlandse zuidgrens Moresnet, een eigenaardig minilandje. Het ontstond per ongeluk, maar toch begonnen de paarhonderd inwoners zich na een paar jaar een echt volk te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een ‘staatshoofd’ (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter).

Door de vrijheid die er heerste en de extreem lage belastingen, trokken al snel duizenden avonturiers uit de hele wereld naar Moresnet. Het groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen uit verschillende landen vreedzaam samen kunnen leven. Sterker nog, de wereldvrede moest in Moresnet beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen. Juist op het moment dat ze dit plan wilden uitvoeren, barstte de Eerste Wereldoorlog uit en werd het landje opgeslokt.

Philip Dröge gaat in Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje op zoek naar het merkwaardige verhaal achter dit ongelukje van de geschiedenis. Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er en hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Dröge vertelt een boeiende geschiedenis over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet de ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.