De grootste natuurramp sinds mensenheugenis

De uitbarsting van de Tambora op Soembawa in 1815, toen nog Nederlands-Indië, is de grootste natuurramp sinds mensheugenis, en ook nog eens op “Nederlandse” bodem.

De enorme aswolk die na de eruptie over de wereld dreef, zorgde voor hagel op Sri Lanka en sneeuw in het zuiden van de VS. Twee natuurverschijnselen die daarvoor én daarna nooit meer zijn waargenomen.

De schaduw van Tambora vertelt het ongelooflijke verhaal van deze mega-uitbarsting en de opkomst van de moderne wetenschap.

Het boek zit vol oorspronkelijk onderzoek en persoonlijke verslagen van ooggetuigen van de uitbarsting zelf èn de klimatologische en humanitaire catastrofes in Azië, Europa en de Amerika’s. Tegelijk is De schaduw van Tambora een ontroerend en spannend verhaal over hoop, ons menselijke aanpassingsvermogen en vooruitgang.